Converteerbare obligatie

Een converteerbare obligatie is een leningen aan een onderneming. Net als bij een normale obligatie heb je een vooraf afgesproken looptijd, waarin je een bepaald rentepercentage ontvangt. Het grootste verschil is dat je de lening na verloop van tijd kunt omzetten in aandelen.

Bij converteerbare obligaties kun je tussentijds of aan het einde van de looptijd de obligatie(s) omzetten in aandelen. Net als dat de hoogte van de lening en het rentepercentage vooraf worden bepaald, staat ook vast om hoeveel aandelen het gaat en wat de waarde hiervan is. Blijf je liever rente ontvangen, dan kan dat (vaak) ook. Dit is afhankelijk van de soort obligatie.

Soorten converteerbare obligaties

Er zijn twee soorten converteerbare obligaties: de gewone en de omgekeerde. Bij reguliere converteerbare obligaties bepaalt de investeerder of hij de lening wil omzetten in aandelen. Dit is interessant op het moment dat de koers is gestegen. Is dit niet het geval, en kun je dus niet profiteren van een koerswinst, dan laat je de obligatie onder de huidige voorwaarden doorlopen.

Rentepercentage is afhankelijk van risico.

Bij omgekeerde converteerbare aandelen bepaalt het bedrijf dat de lening heeft uitgezet of de obligaties worden omgezet in aandelen. Deze partij zal dit uiteraard alleen doen wanneer dit in hun voordeel is. Hiermee is het automatisch in het nadeel van de investeerder. Tegenover het hogere risico dat je als belegger loopt, staat een hoger rentepercentage. Soms wel rond de tien procent.

Voordelen van converteerbare obligaties

Investeren in obligaties of aandelenDoor te kiezen voor aandelen in plaats van een eindaflossing in geld kan dit een (flink) financieel voordeel opleveren. Is de koers niet gestegen en besluit je om de obligatie(s) te houden, dan heb je nog altijd recht op de vooraf afgesproken rente en de terugbetaling van het leenbedrag.

Converteerbare aandelen zijn hiermee veiliger dan wanneer je meteen aandelen zou kopen. Dit geldt echter alleen voor reguliere converteerbare obligaties. Heb je omgekeerde converteerbare obligaties, dan ben je afhankelijk van de wensen van de uitgevende partij.

Wat zijn de nadelen van een converteerbare obligatie?

Een converteerbare lening wordt vaak uitgegeven door (startende) bedrijven met een lage(re) kredietwaardigheid. Dit doen zij vanwege de lagere financieringslasten. Het is nu eenmaal goedkoper om converteerbare obligaties uit te geven dan aandelen. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld een banklening hoeft er tijdens de looptijd niet worden afgelost.

Obligaties maken je niet snel rijk.

Als investeerder moet je er dus rekening mee houden dat het even duurt voordat je gaat verdienen aan de obligaties. Net als bij elke andere belegging is dit overigens geen vanzelfsprekendheid. Hoewel obligaties worden gezien als minder risicovol dan bijvoorbeeld aandelen kan de uitgevende partij altijd failliet gaan. Zeker wanneer de aflossingsvrije periode afloopt en het bedrijf de financiën (nog) niet op orde heeft, maken zij soms minder geslaagde keuzes.

Investeren in converteerbare obligaties

Investeren in converteerbare obligatiesDe makkelijkste manier om te investeren in converteerbare obligaties is via equity crowdfunding-platforms zoals Oneplanetcrowd en Leapfunder. Ook MijnFunding, een platform voor obligatieleningen, heeft converteerbare obligaties. Een voorwaarde voor ondernemers om dit type lening uit te zetten is dat zij al eens een gewone emissie hebben gedaan via MijnFunding.

Verder hebben investeerdersclubs die zich (ook) richten op startups vaak converteerbare obligaties in hun portefeuille. Via de beurs vind je niet zo snel converteerbare obligaties. Dit komt omdat (de aandelen van) deze bedrijven over het algemeen al zijn gewaardeerd.

Vooral interessant bij succesvolle startups.

Investeerders die kiezen voor converteerbare obligaties doen dit omdat ze potentie zien in een bepaald bedrijf. Door al in een vroeg stadium aan te haken en de investering na verloop van tijd om te zetten naar aandelen, kun je voor relatief weinig geld mede-eigenaar worden van een startup. Mits het bedrijf uitgroeit tot een goedlopende onderneming uiteraard.