Vastgoedobligaties

Via vastgoedobligaties kun je investeren in onroerend goed zonder dat je zelf vastgoed hoeft te kopen. Vastgoed is een relatief veilige investering en heeft vaak een aantrekkelijk rendement. Toch kleven er ook nadelen en risico’s aan deze beleggingen. Hier lees je waar je aan moet denken als je hierin belegt.

Wat is een vastgoedobligatie?

Een vastgoedobligatie is een lening aan een bedrijf, vaak een projectontwikkelaar of vastgoedinvesteerder, die met dit geld onroerend goed koopt of ontwikkelt. In ruil voor je lening ontvang je tijdens de looptijd rente. Aan het einde van de looptijd heb je, als er geen betalingsproblemen zijn ontstaan, je inleg ook weer terug.

Voordelen investeren in vastgoed

Via vastgoedobligaties investeren in onroerend goedEen groot voordeel van vastgoed is dat het redelijk waardevast is. Door economische of politieke ontwikkelingen kan bestaand onroerend goed in waarde schommelen. Je kunt je inleg verliezen, maar zeker wanneer je kijkt naar de langere termijn zullen de meeste woningen, kantoren en winkelcentra in waarde stijgen. Daarnaast zijn obligaties veiliger dan bijvoorbeeld aandelen.

Een belangrijke reden om als particuliere belegger te investeren in vastgoed(obligaties) is vanwege de eventuele zekerheden. Naast dat je met vastgoed een fysiek onderpand hebt, hebben investeerders soms ook het eerste hypotheekrecht. Mocht er iets misgaan met een project, dan kun je altijd nog (een deel van) je geld terugkrijgen door een gedwongen verkoop.

Hoe kun je vastgoedobligaties kopen?

Het zelf kopen van voldoende panden om zo de risico’s te spreiden is maar voor een beperkt aantal beleggers weggelegd. Met behulp van vastgoedobligaties kun je met een klein(er) vermogen deelnemen aan vastgoedprojecten. Zowel in Nederland als in het buitenland vind je diverse partijen waar je vastgoedobligaties kunt kopen.

Zo kun je via een vastgoedfonds geld uitlenen aan een projectontwikkelaar of vastgoedinvesteerder. Het is gebruikelijk dat deze partijen meerdere panden in hun bezit hebben, waardoor je je inzet eenvoudig kunt (laten) spreiden over langjarig verhuurd vastgoed. Verder zijn er steeds meer crowdfunding-platforms waarbij je (ook) vastgoedobligaties kunt kopen. Bij deze platforms investeer je gericht in een bepaald project, waardoor je zelf moet zorgen voor voldoende spreiding.

Bekende niet-beursgenoteerde obligaties

Enkele bekende vastgoedobligaties buiten de beurs om zijn:

Bij Vondellaan Vastgoed investeer je in Nederlandse woningen. Vanaf 1.000 euro investeer je al gespreid in de vastgoed-portefeuille van het platform. Je start met een vaste rente van 4,5 procent, jaarlijks neemt deze één procent toe tot 8,5 procent na 4 jaar. Download brochure voor meer info.

Bij Corum kun je beleggen in een vastgoedfonds uit de Eurozone of direct wereldwijd investeren. Hiermee spreid je automatisch je risico's: je investeert in 6 verschillende sectoren, en het vastgoed is verspreid over 16 landen en 4 valuta's wereldwijd.

Via SynVest kun je in Duits of Nederlands vastgoed beleggen. Het mikt daarbij op panden waarvan het verwacht dat deze in een blijvende behoefte voorzien, zoals gezondheidscentra, supermarkten, bedrijfspanden en kantoorpanden.

Via Thuisborg investeer je in Nederlandse woningen van mensen die hun huis verkopen om het vervolgens terug te huren. Ze verzilveren de waarde maar blijven wel nog in het huis wonen. Investeren kan vanaf €1.000, rente wordt per kwartaal uitbetaald en het fonds belooft een minimaal rendement van 4%.

Via het Cortese Zorgwoningen Fonds kun je waardevast beleggen in maatschappelijk verantwoord zorgvastgoed met een gemiddeld rendement van 8,1 procent. Deelname kan vanaf 10.000 euro, met een verwachte looptijd van 5-7 jaar.

Beleggen in beursgenoteerde obligaties

Sommige vastgoedfondsen zijn beursgenoteerd, maar dit is niet standaard het geval. Het voordeel van beursgenoteerde vastgoedobligaties is dat je ze makkelijker kunt verhandelen mocht je dat willen. In tegenstelling tot aandelen hebben obligaties een einddatum. Wanneer een fonds niet beursgenoteerd is, kun je de obligaties soms onderhands verhandelen. Maar het kan ook zijn dat je gedurende de looptijd aan je obligaties vastzit.

Je kunt ook zelf beursgenoteerde vastgoedobligaties kopen via een broker. Het voordeel van deze beleggingsplatforms is dat de obligaties iets goedkoper in aanschaf zijn dan wanneer je dit via een vastgoedfonds doet, aangezien je een commissie betaalt voor hun werkzaamheden. De keerzijde van het zelf aanschaffen van vastgoedobligaties is dat je, net als bij crowdfunding-projecten, meer vermogen nodig hebt om een gezonde spreiding aan te brengen.

Het voordeel van obligaties van een beursgenoteerd fonds is dat je deze gemakkelijker kunt verhandelen.

Investeren in vastgoedobligaties

Hoe verdien je aan je vastgoedobligaties?

Tijdens de looptijd van vastgoedobligaties, die variëren van een (half)jaar tot vele jaren, ontvang je rente. Hoe hoog het jaarlijks rendement is, verschilt enorm per project. Net als bij andere investeringen geldt dat hoe groter het risico is, des te hoger het rendement is. Zo zijn er vastgoedprojecten waarbij je vier procent op jaarbasis krijgt, maar er zijn ook rendementen van tien procent of meer.

Hoe hoger het risico, des te meer rendement.

De hoofdsom van de lening wordt meestal aan het einde van de looptijd terugbetaald. Al gebeurt het ook dat projectontwikkelaars of vastgoedondernemers tussentijds deels of geheel aflossen. Het nadeel van een vervroegde terugbetaling is dat je over een kortere periode rente krijgt. Maar het kan ook een voordeel zijn, omdat je het vrijgekomen geld eventueel kunt investeren in iets anders.

Waar moet je op letten bij vastgoed?

Vastgoedobligaties kunnen een aantrekkelijk rendement opleverenBij vastgoedobligaties zijn er nogal wat aspecten om rekening mee te houden. Allereerst is het verstandig om te kijken of de obligaties verhandelbaar zijn en onder welke voorwaarden. Sommige partijen werken met constructies waarbij je eerder uit een fonds kunt stappen dan de obligaties aflopen, maar je dan betaal je hiervoor wel een boete. Ook de looptijd van vastgoedobligaties is een belangrijk gegeven, zeker bij moeilijk of niet-verhandelbare obligaties.

Verder is de spreiding belangrijk. Wanneer je zelf vastgoedobligaties koopt, is dit geheel jouw verantwoordelijkheid. Maar ook als je via een vastgoedfonds investeert in obligaties is het goed om te kijken hoe hun portefeuille precies is opgebouwd. Waar sommige fondsen gespecialiseerd zijn in bepaalde niches, zoals winkelpanden of zorgwoningen, zijn andere partijen meer allround actief.

Spreiding is ook bij vastgoed erg belangrijk.

Ook de locatie van het onroerend goed kan een behoorlijke impact hebben op het rendement. De meeste beleggers starten met Nederlands vastgoed, maar je kunt natuurlijk ook verder kijken. Bepaalde regio’s of landen kunnen  kelderen in populariteit of juist erg gewild worden. Investeer je in buitenlands vastgoed, dan kan het zijn dat de wisselkoers impact heeft. Tot slot is het goed om te weten welke zekerheden er zijn en wie hier recht op heeft. Het eerste hypotheekrecht en het pandrecht zijn bijvoorbeeld niet standaard in handen van de investeerder.