Staatsobligaties kopen

Staatsobligaties zijn obligatieleningen aan landen of overheden. Dit doen ze om hun financieringstekort te dekken. Het Ministerie van Financiën geeft enkele keren per jaar Nederlandse staatsobligaties uit. Hoe kun je staatsobligaties kopen en wat zijn de risico’s?

Kenmerken van staatsobligaties

beleggen in obligatiesWanneer overheden of landen hogere uitgaven hebben dan dat zij in de kas hebben, kunnen zij obligaties uitgeven om het gat in de begroting te dekken. Net als bij andere obligaties hebben staatobligaties een nominale waarde, die na afloop van de looptijd wordt afgelost door de staat. Daarnaast is er sprake van een jaarlijkse rente en een vooraf vastgestelde looptijd.

De meeste staatsobligaties hebben een lange looptijd, soms wel van dertig jaar, en een vrij laag rentepercentage. Hier staat tegenover dat de risico’s vaak ook gering zijn. Tenminste, als je investeert in obligaties van stabiele landen en overheden. Er zijn wel staatsobligaties met een hoger rendement, maar dit betekent ook een toename van de risico’s.

Wil je beleggen in beursgenoteerde obligaties? Open een beleggingsrekening bij DEGIRO en handel zelf op de beurs. Let op: geld beleggen kent risico’s en je kunt je inleg (deels) verliezen.

Voor- en nadelen van staatsobligaties kopen

Staatsobligaties worden gezien als een veilige belegging. Dit geldt met name voor leningen die zijn uitgegeven door stabiele en veilige overheden, aangezien zij over het algemeen een hoge kredietwaardigheid hebben. De keerzijde is dat een hoge rating vaak samengaat met een lage rente. Sterker nog, er zijn staatsobligaties met een rente van 0,00 procent of zelfs een negatief rendement.

Veilige staatsobligaties hebben een lage rente.

Concreet betekent dit dat je tijdens de looptijd geen rente ontvangt. Het lage rendement op staatsobligaties is voor velen het grootste nadeel. Een ander nadeel is dat de koers van de obligatie tijdens de looptijd kan fluctueren. Hierdoor loop je het risico dat je een deel van je inleg verliest als je uitstapt.

Wat zijn de risico’s van staatsobligaties?

Dat staatsobligaties een relatief veilige belegging vormen, betekent niet dat er helemaal geen risico’s zijn. Hoewel overheidsinstanties er alles aan doen om hun lening op tijd terug te betalen, kunnen er altijd betalingsproblemen ontstaan. Overheden zullen dit echter altijd proberen te voorkomen, aangezien het behoorlijke impact heeft op hun imago.

Daarnaast heeft een lopende obligatie een koers. Je koopt een lopende lening, waardoor je inleg soms hoger is dan de nominale waarde. Tussentijds kan de koers veranderen waardoor je soms geld verliest als je de obligaties wilt verkopen voor het einde van de looptijd.

Rendementen bestuderen staatsobligaties

Inflatie- en valutarisico’s

Ook bij een stijgende inflatie kan je inleg minder waard worden. Zeker bij een lage couponrente gebeurt het regelmatig dat de inflatie hoger is dan de rentevergoeding. Er bestaan ook staatsobligaties zonder vaste rentevergoedingen. De rentebetalingen bewegen dan mee met de inflatie. Dit worden ook wel geïndexeerde obligaties genoemd.

Met staatsobligaties loop je soms ook een valutarisico.

Wil je staatsobligaties kopen van een overheid die een andere valuta heeft? Dan heb je eventueel te maken met een valutarisico. Net als dat een koers stijgt, doen munteenheden dat ook. Koop je bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties, dan kan de dollar tijdens de looptijd in waarde veranderen ten opzichte van de euro.

Hoe kun je staatsobligaties kopen?

Amerikaanse staatsobligaties kopen Als een overheid obligaties uitgeeft, gebeurt dit meestal via een veiling. Het is gebruikelijk dat institutionele beleggers zich vooraf kunnen inschrijven op de uitgifte van staatsobligaties.

Als particuliere investeerder kun je via de beurs obligaties kopen, via een beleggingsfonds of ETF’s. De meeste particuliere beleggers kiezen voor de laatste optie.

Nederlandse staatsobligaties worden over het algemeen op de volgende manier omschreven: NETHER 2.00% 2032/04/30. Hierbij is NETHER de afkorting voor Nederland, 2.00% is het rentepercentage en 2032/04/30 is de datum waarop de staatsobligatie afloopt en de staat de lening aflost.