Staatsobligaties

Staatsobligaties zijn obligatieleningen aan landen of overheden. Dit doen ze om hun financieringstekort te dekken. Het Ministerie van Financiën geeft enkele keren per jaar Nederlandse staatsobligaties uit. Hoe kun je staatsobligaties kopen en wat zijn de risico’s?

Kenmerken van staatsobligaties

koersinformatie obligatiesWanneer overheden of landen hogere uitgaven hebben dan dat zij in de kas hebben, kunnen zij obligaties uitgeven om het gat in de begroting te dekken. Net als bij andere obligaties hebben staatobligaties een nominale waarde, die na afloop van de looptijd wordt afgelost door de staat. Daarnaast is er sprake van een jaarlijkse rente en een vooraf vastgestelde looptijd.

De meeste staatsobligaties hebben een lange looptijd, soms wel van dertig jaar, en een vrij laag rentepercentage. Hier staat tegenover dat de risico’s vaak ook gering zijn. Tenminste, als je investeert in obligaties van stabiele landen en overheden. Er zijn wel staatsobligaties met een hoger rendement, maar dit betekent ook een toename van de risico’s.

Voor- en nadelen van staatsobligaties

Staatsobligaties worden gezien als een veilige belegging. Dit geldt met name voor leningen die zijn uitgegeven door stabiele en veilige overheden, aangezien zij over het algemeen een hoge kredietwaardigheid hebben. De keerzijde hiervan is dat een hoge rating vaak samengaat met een lage rente. Sterker nog, er zijn staatsobligaties met een rente van 0,00 procent of zelfs een negatief rendement.

Veilige staatsobligaties hebben een lage rente.

Concreet betekent dit dat je tijdens de looptijd geen rente ontvangt. Het lage rendement op staatsobligaties is voor velen het grootste nadeel. Ook de lange looptijd is voor sommige beleggers een reden om niet in staatsobligaties te stappen.

Wat zijn de risico’s van staatsobligaties?

Dat staatsobligaties een relatief veilige belegging vormen, betekent niet dat er helemaal geen risico’s zijn. Hoewel overheidsinstanties er alles aan doen om hun lening op tijd terug te betalen, kunnen er altijd betalingsproblemen ontstaan. Overheden zullen dit echter altijd proberen te voorkomen, aangezien het behoorlijke impact heeft op hun imago.

Een ander aspect om rekening mee te houden is de koers. Dit is vooral van belang wanneer je de obligaties wilt verkopen voor het einde van de looptijd. Is de koers gedaald, dan kun je deze in die periode alleen met verlies verkopen.

 

Rendementen bestuderen staatsobligaties

Inflatie- en valutarisico’s

Ook bij een stijgende inflatie kan je inleg minder waard zijn geworden. Zeker bij een lage couponrente gebeurt het regelmatig dat de inflatie hoger is dan de rentevergoeding. Er bestaan ook staatsobligaties zonder vaste rentevergoedingen. De rentebetalingen bewegen dan mee met de inflatie. Dit worden ook wel geïndexeerde obligaties genoemd.

Door inflatie kan je staatsobligatie minder waard worden.

Wil je staatsobligaties kopen van een overheid die een andere valuta heeft? Dan heb je eventueel te maken met een valutarisico. Net als dat een koers stijgt, doen munteenheden dat ook. Koop je bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties, dan kan de dollar tijdens de looptijd in waarde veranderen ten opzichte van de euro.

Hoe kun je staatsobligaties kopen?

Staatsobligaties kopen Als een overheid obligaties uitgeeft, gebeurt dit meestal via een veiling. Het is gebruikelijk dat institutionele beleggers zich vooraf kunnen inschrijven op de uitgifte van staatsobligaties. Als particuliere investeerder kun je via de beurs obligaties kopen of via een beleggingsfonds.

Nederlandse staatsobligaties worden over het algemeen op de volgende manier omschreven: NETHER 2.00% 2032/04/30. Hierbij is NETHER de afkorting voor Nederland, 2.00% is het rentepercentage en 2032/04/30 is de datum waarop de lening afloopt.